S růstem počtu koní chovaných „přirozeně“ – mnoha lidmi myšleno pastevně – roste i počet koní obézních a postižených laminitidou. Koně žijí na krásných zelených pastvinách s minimální zátěží – co je na tom špatného? Bohužel ne všichni z nich jsou schopni naše dobré úmysly přežít ve zdraví.

Pastevní laminitidou jsou ohrožení všichni koně bez ohledu na plemeno.

"pastvina" v Kalifornii Pravdou je, že naše pastviny se vzdalují od přirozené potravy koní jakožto stepního tvora rodu equus caballus. Naše pícniny jsou šlechtěny a pěstěny pro co největší zisk z chovu mléčného dobytka – pro dojivost a hmotnostní nárůst – a zároveň pro co nejmenší pocit zasycení zvířete – jednoduše, aby pořád hezky papalo a rostlo. Tato pastva je plná fruktanů – rostlinných cukrů, které rostlina získává z fotosyntézy a které si ukládá pro pozdější potřebu. Koňské trávicí ústrojí není uzpůsobeno na trávení většího množství fruktanů, a ty proto začínají kvasit. To narušuje pH a střevní sliznici, umírají „přátelské“ bakterie a přemnožuje se bakterie Streptococcus bovis. To vše vede k tomu, že toxiny a odpadní produkty z trávicího ústrojí se dostávají do krevního řečiště a jím proudí až ke kopytu, kde vzniká zánět hlavní škáry a  narušuje spojení- dochází ke schvácení různého stupně.

Zde je uvedeno pár zákonitostí „jak to funguje s trávou“. Nicméně měli bychom pro naše koně vytvořit takové přirozené podmínky, pro které jsou stvořeni.. vlivem domestikace jsme koním vnutili podmínky, které se neslučují s biologickými potřebami equus caballus…  https://www.kone-naboso.cz/2010/03/%e2%80%9epaddock-paradise%e2%80%9c-aneb-jak-zlepsit-kondici-a-celkove-zdravi/

V mírném podnebném pásu je pastva nejvíce nebezpečná na jaře a na podzim, obzvláště během slunných dnů a chladných nocí (teplota pod 5°C).

Z výzkumů vychází, že pastva je bezpečnější v pozdních nočních hodinách, kdy rostlina není schopná fotosyntézy, a tak spotřebovává uložený cukr (pro dýchání a růst) – od 3. hodiny ranní do 10. hodiny dopolední je v ní hladina cukrů nejnižší. Nejvíce cukrů je v pozdním odpoledni a navečer.

Také záleží na podmínkách, ve kterých máme pastvinu – velká sucha, přetěžování, vykusování ke kořínkům, nedostatek minerálů v půdě – to vše jsou stresující podmínky. Cukr se sice stále vyrábí – jako produkt fotosyntézy, ale kvůli ostatním nedostatkům ho nemůže rostlina spotřebovat a hromadí se v ní.

Máme i různé druhy pícnin, které jsou geneticky předurčeny být „nízko“ či „vysoko v cukrech“, ale konkrétní podmínky tyto dispozice přebijí.

Velmi nebezpečný je jetel bílý a i ostatní jetelovité traviny.

Některé z vás určitě napadají myšlenky typu „Mám koně na pastvině tolik let a nikdy žádný problém nebyl.“ Jsou dvě možnosti, jak toto vysvětlit: za 1. ano, máte pravdu, vaše pastviny přesně odpovídají požadavkům vašich koní a já tiše závidím; za 2. jste si jistí tou „bezproblémovostí“? Jak vypadá kopyto – bílá čára, stěna, klenutost – vašich koní? Jak si poradí s tvrdým terénem? Jakou mají kondici? navazující článek: https://www.kone-naboso.cz/2010/03/kopyto-jako-ukazatel-zdravi-aneb-schvaceni-%e2%80%93-je-vas-kun-v-ohrozeni/

Inspirace byla čerpána z článků Kathryn Watts na www.safergrass.org. a na základě studie Přirozeného koně u AANHCP

Studie světového výzkumníka laminitidy – Dr. Christopher Pollitt and Kathryn Watts, čtěte zde : Laminitis Report Managing Pastures to Reduce Laminits by C Pollitt and K Watts 2010

článek byl publikován na www.equichannel.cz 18.3.2010, děkujeme :)!!!